Deset zapovjesti za zdrave zube i desni

Zdravi zubi i desni su odraz zdravlja uоpšte a loše oralno zdravlje šteti našem samopouzdanju i ima mnogo negativnih efekata. Ovde ćemo navesti deset zapovesti koje predstavljaju dug ali siguran put do zdravih zuba i desni.

Perite zube dva puta dnevno, najmanje! Međutim,nepravilna tehnika pranja zuba smanjuje efikasnost.Važno je primenjivati ispravnu tehniku.

Koristite konac za čišćenje zuba jer je neophadan da bi se delovi zuba nedostupni četkici očistili od ostataka hrane i zubnog plaka. Dva puta dnevno je poželjno, jednom (pre spavanja) obavezno!

Koristite tečnosti za ispiranje usta! Zahvaljujući antiseptičkom dejstvu one smanjuju količinu bakterija u ustima, popravljaju dah, smanjuju zapaljenje desni i kvarenje zuba. Koristite tečnosti nakon pranja zuba.

Za zdrave zube neophodna je i zdrava ishrana. Smanjite potrošnju hrane koja sadrži šećere i skrob (bombone, čips, smoki).

Izbegavajte naviku grickanja između obroka. Kiselost u ustima je povišena nakon obroka, zatim se smanjuje do normalnog nivo. Grickanje između obroka nedozvoljava smanjenje nivoa kiselosti što pogoduje delovanju bakterija.

Izbegavajte gazirana i energetska pića. Gazirana pića kao što je koka kola sadrže kiseline koje su jako štetne za gleđ zuba a energetska pića sadrže organske kiseline i čak 11 puta su štetnija od koka kole.

Zaboravite na pušenje. Cigarete ostavljaju ružan trag na zubima i smanjuju prokrvljenost desni što pogoduje njihovom obolevanju.

Žvaćite gume za žvakanje posle obroka ako ne možete da operete zube. One smanjuju kiselost u ustima i umanjuju mogućnost nastanka karijesa.
Posećujte redovno svog stomatologa, jednom u tri do šest meseci kako bi se sve promene dijagnostikovale na vreme i lako lečile. Većina oralnih promena ne daje nikakve tegobe dok ne dođe u kasnu fazu.
Oralni pirsing je jako štetan za oralno zdravlje. Pirsing jezika je neretko praćen alergijskim reakcijama, infekcijama, oštećenjem jezičnog nerva, traumom zuba i desni.
Poštujte deset zapovesti i sa zadovoljstvom se osmehujte!
Izvor: www.dentalhealthsite.com

Komentariši